Vrouwenbesnijdenis
Vrouwenbesnijdenis

Vrouwenbesnijdenis

Wat is vrouwenbesnijdenis?

Definitie van the World Health Organisation WHO van Vrouwelijke Genitale Verminking “Een gedeeltelijke of volledige verwijdering of elke andere beschadiging van de vrouwelijke genitaliën zonder medische noodzaak”.

Vrouwelijke genitale verminking (vrouwenbesnijdenis) is een culturele traditie waarbij de schaamlippen en/of de externe delen van de clitoris van een meisje gedeeltelijk of volledig weggesneden wordt. Genitale verminking van vrouwen is een schending van de lichamelijke integriteit en daarom een schending van de mensenrechten, wat in Nederland en andere landen verboden is.

Voor de duidelijkheid: in professionele en medische kringen wordt gesproken over Vrouwelijke Genitale Verminking, afgekort: VGV. Er is namelijk sprake van een verminking van het vrouwelijk lichaam. Het woord vrouwenbesnijdenis wordt vaak gebruikt in gesprek met ouders en door mensen onderling.

Genitale verminking raakt wereldwijd miljoenen vrouwen. Slachtoffers ondervinden hierdoor grote lichamelijke en emotionele schade. Kunt u zich voorstellen dat meisje verminkt wordt? Dat haar beentjes wreed worden vastgehouden door twee personen. Haar linkerbeen wordt vastgehouden door een volwassene en haar rechterbeen eveneens.
Vervolgens snijdt een derde persoon met een mes haar geslachtsdelen eraf. Gillend van de pijn en onder het bloed. Haar leven voorgoed verwoest!
De besnijdenis wordt doorgaans uitgevoerd door een traditionele besnijdster bij het meisje thuis, met of zonder anesthesie, en vaak met niet-gesteriliseerd, soms traditioneel materiaal.
In andere gevallen wordt de ingreep uitgevoerd door medisch geschoold personeel.

Bij vrouwelijke genitale verminking kunnen de clitorishoed, glans-clitoris, de kleine schaamlippen en in sommige gevallen ook de grote schaamlippen worden verwijderd. Bij de meest vergaande vorm wordt de vagina van het meisje dichtgenaaid en een kleine opening gemaakt voor urine en menstruatiebloed.

Vgv vind meestal op de leeftijd van 4 tot 12 jaar plaats en in sommige gemeenschappen al een paar dagen na de geboorte. Vlak voor een huwelijk of na een bevalling kan het ook nog plaats vinden. Maar de meeste slachtoffers van vgv zijn drie jaar of jonger. Omdat de meisjes zo jong zijn en de wonden snel genezen blijft de vgv lang geheim.

Geef een reactie