Vrouwenbesnijdenis! In welke landen komt het voor?
In welke landen komt het voor

Vrouwenbesnijdenis! In welke landen komt het voor?

Tenminste 200 miljoen vrouwen in 30 verschillende landen hebben een vorm van vrouwenbesnijdenis ondergaan.
Meisjesbesnijdenissen worden vooral uitgevoerd in Sub-Sahara Afrika (West-, Oost- en Noordoost-Afrika), maar komt op kleinere schaal ook voor in het Midden-Oosten, Azië en bij vluchtelingen uit deze gebieden. De helft van het totaal aantal slachtoffers van meisjesbesnijdenis komt uit Egypte, Ethiopië en Indonesië.
Bron: Unicef, 2016

1- Egypte & Soedan: De oorsprong van vrouwelijke genitale verminking is niet met zekerheid te achterhalen. De traditie stamt mogelijk uit Soedan ten tijde van het Faraonische Egypte. Maar het is ook mogelijk dat die traditie later samenviel met overgangsrites elders in Sub-Sahara Afrika.

2- Eritrea kent een hoog percentage vrouwelijk genitale verminking (vgv).
Er zijn zeer uiteenlopende vormen van vgv in Eritrea die afhankelijk zijn van verschillende factoren zoals etniciteit, religie, platte land of steden en het opleidingsniveau van de ouders.
Sinds 2007 is vgv bij de wet verboden. De verwachting is dat daardoor de vrouwenbesnijdenis wel is afgenomen.
Type 1 van vgv wordt veel uitgevoerd bij Eritrese vrouwen en meisjes.

3- In het Noordoosten van Kenia heeft de Somalische gemeenschap de hoogste prevalentie van VGV. Een schokkende 94 procent voert deze overtreding uit, en 5 procent van de vrouwen en 6 procent van de mannen geloven dat dit vereist is door hun religie.

Geef een reactie