Redenen van vrouwenbesnijdenis
Redenen van besnijdenis

Redenen van vrouwenbesnijdenis

We weten dat VGV (Vrouwelijke genitale verminking) geen oorsprong heeft in de religie maar wel in cultuur.
Onderzoek en studies hebben aangetoond dat er vele redenen, overtuigingen, culturele, sociale en psychologische motieven zijn waarom ouders hun dochters laten besnijden.

De WHO en UNFPA vernoemen een aantal redenen die door families aangebracht worden voor het uitvoeren van vrouwenbesnijdenis:

  • Psycho-seksuele redenen: verzekering van de maagdelijkheid van de vrouw. Onbesneden vrouwen zouden onbetrouwbaar en losbandig zijn. Verhogen van het seksueel genot van de man na het huwelijk.
  • Socio-culturele redenen: vrouwenbesnijdenis is in sommige culturen een onderdeel van een initiatieritueel van meisje tot vrouw.
  • Hygiënische en esthetische redenen: in sommige culturen worden uitwendige vrouwelijke genitaliën als lelijk en vies beschouwd. Verwijderen ervan wordt aanzien als bevorderend voor hygiëne en esthetische aantrekkelijkheid.
  • Socio-economische redenen: in tal van gemeenschappen waarin vrouwen afhankelijk zijn van mannen voor hun levensonderhoud, is vrouwenbesnijdenis een voorwaarde voor een huwelijk.
  • Religieuze redenen: vrouwenbesnijdenis wordt doorheen diverse religies toegepast, en komt dus voor bij sommige moslims, christenen, joden, kopten, Afrikaanse religies enz. Vaak wordt verwezen naar – vermeende – religieuze redenen voor vrouwenbesnijdenis. Maar die worden nergens beschreven.
  • Hier kan aan toegevoegd worden dat sommigen van vrouwenbesnijdenis hun beroep gemaakt hebben. Omdat dit gebruik hen brood op de plank brengt, zetten zij extra druk op hun gemeenschap om meisjes te laten besnijden. Veel vrouwen die als vroedvrouw optreden verdienen flink bij door besnijdenissen uit te voeren. Zij heeft vaak veel macht en aanzien binnen een gemeenschap en een vrouw zal niet snel tegen haar ingaan ivm bijvoorbeeld komende bevallingen etc.

Bron: WHO, Plan

VGV is een traditie die al lang is ingeburgerd en voortgezet wordt van generatie op generatie.

Besnijdenis van een meisje (in de puberteit) vergroot haar huwelijkskans.

Van vriendinnen, vrienden en familie met een andere culturele achtergrond heb ik diverse verhalen gehoord over vrouwenbesnijdenis:
– In Somalië krijgt een man een mes mee in de huwelijksnacht om zijn vrouw te ‘openen’ als hij het niet op de normale manier voor elkaar krijgt. Als een man met zijn vrouw naar het ziekenhuis gaat om haar te laten ‘openen’ wordt hij gezien als geen echte man  en beschimpt binnen de gemeenschap. Bron Somalische kennis
-“Toen er op een verjaardagspartijtje met alleen moeders en kinderen, over mij werd geroddeld dat ik geen net meisje zou zijn trok ik mijn rok omhoog om te bewijzen dat ik nog steeds dicht en dus netjes was” bron een Somalische vriendin
– “Ik woon in Nederland en mijn dochter is in Soedan getrouwd met een Soedanese man. Het was de enige manier voor haar om het vluchtelingenkamp waar zij al jaren zat te ontvluchten. Haar man is veel weg omdat hij in een andere stad werkt. Hier schoonmoeder heeft haar gedwongen om al haar dochtertjes te besnijden. Toen ik het hoorde hebben we beiden erg gehuild. Wij zijn tegen vrouwenbesnijdenis maar worden niet gehoord.” Bron Eritrese vriendin.
– “Een vriend van mij werkte in een hotel. Vaak renden er ’s nachts jonge bruidjes gillend door de gang. Ze waren erg bang door de pijn in hun huwelijksnacht.’ Bron Soedanese kennis
“Pas in de huwelijksnacht kwam ik erachter dat mijn vrouw is besneden. Ik wist het niet. Zij heeft er nooit iets over gezegd. Voor haar had ik een Nederlandse vriendin. Ik had nog nooit zoiets gezien en ik heb erg gehuild om wat er met haar is gebeurd.” Bron Somalische kennis

Geef een reactie